Welk boek is een mustread voor managers?

Welk boek is een mustread voor managers?

Ambitieus als je bent, wil je het allerbeste uit jezelf en je mensen halen. Maar laatst las ik dat er relatief gezien maar weinig ‘geweldige’ managers zijn. Je kunt het wel wórden. Hoe? Dat staat dus in Jim Collins’ bestseller Good to Great. Een echte eyeopener waaruit ik graag wat wijsheid deel.

Goed of geweldig?

Het goede is eigenlijk het kwade. Juist … dit doordenkertje verdient wat uitlegt. Wat ik bedoel ─ en wat Collins ontdekte na onderzoek onder honderden grote Amerikaanse bedrijven ─ is dat ‘goed’ eigenlijk de vijand is van ‘geweldig’. Bedrijven die goed zijn maar daarin blijven hangen en niet nóg beter worden, laten zich leiden door een heel menselijke gedachtegang: waarom streven naar beter als je al goed bent?

Zo word je ‘great’.

Gelukkig zag Collins ook dat ‘geweldige’ bedrijven bepaalde typische succesfactoren gemeen hebben. Die brengen weer inzichten waarmee je als (mkb-)manager ook ‘great’ wordt, bijvoorbeeld:

  • ‘Excellent leiderschap’ is ook bescheidenheid. Richt je ambitie eerst op het bedrijf, dan op jezelf.
  • ‘Zie harde feiten onder ogen en verlies nooit de hoop’. Alleen dan neem je de juiste beslissingen.
  • ‘Eerst wie dan wat’. Neem mensen aan die inspireren en passen bij wat je belangrijk vindt. Kijk vooral naar karakter en wat iemand in zijn mars heeft, daarna pas naar kennis en kunde.

Nog meer mustreads?

Naast Good to Great putte ik als ondernemer én persoon veel inspiratie uit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *